Jeugd interview Hugo

Hugo in actie
Hugo in actie

Zoetermeer is een stad met veel mogelijkheden op het gebied van sport en cultuur. In de zomervakantie laten we de jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie. Deze week vertelt Hugo Roggeveen (14) over zijn favoriete sport: Tafeltennis.

Waar speel je tafeltennis?
“Tafeltennis speel ik bij tafeltennisvereniging Taverzo in de Dopsstraat. Momenteel wordt er voor ons een nieuwe en grotere locatie gebouwd dichtbij ONC Clauslaan. We zijn de tweede grootste club van Nederland, dus daar hoort zo’n locatie ook bij!”

“Tafeltennis is opgedeeld in verschillende niveaus; jeugd (pupillen), afdelingen, landelijk en kampioen. Dit is vervolgens per niveau weer verdeeld in klasse C, B en A. Ik speel nu in de hoogste klasse (A) van de afdelingen in afdeling West. Dit worden ook wel de promotieklassen genoemd. We hebben twee seizoenen in het jaar en één seizoen heeft 10 wedstrijden. De wedstrijden zijn op zaterdag en tussen de seizoenen door, zijn er op zaterdag ook toernooien.”

Hoe lang ben je al bezig?
“In augustus 2008 ben ik begonnen met tafeltennis. Via mijn drie broers ben ik ermee in aanraking gekomen. Zij spelen namelijk ook allemaal tafeltennis.”

Hoe vaak oefen je?
“Ik train op maandag, woensdag en vrijdag en meestal op zaterdag heb ik een toernooi of wedstrijd. Bij elkaar opgeteld train ik 5 uur in de week. Soms is dat wel druk in combinatie met huiswerk en dan train ik een keer minder in de week. Ik speel het namelijk niet als topsport, maar voor mijn plezier. Later wil ik ook niet mijn geld verdienen met sporten, maar met mijn eigen bakkerij.”

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
“Op mijn kamer heb ik een bekerkast vol met bekers. Het meest trots ben ik op de beker met de titel ‘Derde van Nederland’. Ik kon het niet geloven toen ik had gewonnen, ik was zo blij dat het gewoon lukte!

Wat wil je bereiken?
“Ik wil net zoals mijn broer op het hoogste niveau in Nederland spelen, dat is een kampioenspoule. Of ik wil ooit een keer eerste worden op een groot toernooi.”

Wat is jouw sterke kant?
“Sommige spelers worden gek van mij hoe ik speel. Het komt namelijk vaak voor dat spelers van aanvallen houden en dan ga ik heel rustig spelen. Dan worden ze soms helemaal gek. Dat vind ik gewoon prachtig om te zien dat ik bijna niets hoef te doen terwijl de tegenstander hard moet werken!”

HugoWat is zo leuk aan tafeltennis?
“Vooral met techniek spelen is leuk aan tafeltennis. Sommige mensen denken dat ik alleen maar achter de tafel sta en een beetje tegen een balletje sla, maar dat is zeker niet zo. Wanneer je op een hoger niveau komt, komt er steeds meer tactiek bij kijken. Dat vind ik erg leuk! Daar hebben we ook een coach voor. Zij wijst ons op zwaktes van onze tegenstander of juist verbeterpunten bij ons zelf.”

“Ook mijn club vind ik erg leuk. Met een uit toernooi gaan we met het hele team gezamenlijk met de auto naar de locatie. Na de wedstrijd is er altijd wel iemand die ‘iets leuks’ heeft gewonnen en dat vieren we dan ‘s avonds in de Mac Donalds. Het is namelijk leuk om zelf te winnen, maar ook als één van je teamleden heeft gewonnen.”

Wat is belangrijk bij tafeltennis?
“Vooral concentratie. Ik speel namelijk meestal met zes personen in een zaal waar een hoop mensen praten of schreeuwen en waar de ballen om je oren vliegen. Het is belangrijk om je dan niet af te laten leiden. Ook is het belangrijk om geen angst te kennen. Wanneer je bijvoorbeeld aan het verliezen bent, dan gaan sommige spelers vaak voorzichtiger spelen. Dat moet je juist voorkomen, omdat je daar niets mee bereikt. Altijd proberen door te spelen. Bij mij lukt dat wel aardig. Ik kan namelijk wel goed tegen mijn verlies, zolang het maar eerlijk is. Dan is de andere speler gewoon beter dan mij.”

Heb je nog andere hobby’s?
“Ik houd erg van koken en bakken, ik heb gisteren nog een appeltaart gebakken! Ook houd ik heel erg van sport. Ik ben vaak buiten aan het voetballen of hardlopen. Ik ben absoluut geen stilzitter.”

 

Dit bericht in opdracht geschreven voor Zoetermeer Actief!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.