Jeugd interview Caitlin

Caitlin 2
Caitlin Verver (14 jaar, boven op de foto) van team Novimento bij Livello Danstheater van Greg & Baud Productions

Zoetermeer is een stad met veel mogelijkheden op het gebied van sport en cultuur. In de zomervakantie laten we de jeugd aan het woord over hun favoriete sport instrument of passie. Deze week vertelt Caitlin Verver over haar passie: Jazzdans.

Wat houdt jouw passie precies in?
“Met onze wedstrijdgroep Novimento doen we mee aan de landelijke jazzdanswedstrijden. Het dansen bij ons draait niet alleen om de sport, maar we willen ook een boodschap over brengen. Soort van theater. Zo hebben we nu een dans over pesten. Het meisje in die dans wordt dan ook gepest en daarmee willen we laten zien dat pesten niet oké is. Naast gevoelige dansen hebben we ook hele stoere dansen. Vooral die afwisseling vind ik erg leuk!”

Hoe lang ben je al bezig?
“Toen ik net kon lopen danste ik al en wanneer ik 5 jaar werd ben ik op les gegaan. Tussendoor heb ik ook veel turnlessen gevolgd. Met het turnen werd ik uiteindelijk in een selectiegroep gezet, maar dat vond ik niet zo leuk. In deze groep werd je namelijk individueel beoordeeld en train je ook voor jezelf. Met dansen is er meer een groepsgevoel en zet je als groep een prestatie neer. Uiteindelijk waren de turnlessen niet voor niets! Het helpt namelijk bij sommige danspassen om lenig te zijn. Dansen doe ik dus al een tijdje, maar in de wedstrijdgroep Novimento zit ik pas een jaar.”

Hoe vaak oefen je?
“In totaal dans ik 6,5 uur per week, verspreid over 4 dagen. Met de wedstrijdgroep Novimento train ik op woensdag- en donderdagavond. Ook dans ik op maandag bij Livello met een recreatiegroep en op vrijdagavond heb ik een recreatieles bij Pro Patria. Na die les ik heb ik streetdanceles in de selectiegroep ook van Pro Patria.”

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
“Dit jaar hebben we mee gedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen in de B categorie en we hebben zelfs de 1e plaats behaald! Tijdens de voorrondes was ik nog niet echt zenuwachtig, maar tijdens de finale voelde ik de druk heel erg. Ik vond het zo spannend, dat bij het horen van de uitslag ik in tranen uitbarstte.”

Wat wil je bereiken?
“Volgend jaar willen we weer mee doen naar de NK Jazzdanswedstrijden, maar dan in de A categorie. Ik hoop dat we dan weer eerste zullen worden, want dat is het hoogste wat je in Nederland kan behalen. Als we die titel eenmaal behaald hebben dan wil ik die titel ook de wedstrijden erna behouden.”

Wat is jouw sterke kant?
“Ik ben vooral goed in de technieken van de dans, mede dankzij het turnen. Er is namelijk een verschil tussen de technieken en passen kennen en écht dansen. Persoonlijk vind ik het iets lastiger om echt mijn gevoel te uiten in de dans. Dat is voor mij nog een uitdaging.”Caitlin 1

Wat is zo leuk aan Jazzdans?
“Als ik het heel druk heb, vind ik het fijn om te dansen. Ik kan dan even alles vergeten en van me af gooien. Nieuwe sprongen, technieken of draaien leren vind ik erg leuk. Ik houd namelijk wel van een uitdaging. Nu ben ik bijvoorbeeld aan het oefenen om heel veel draaien achter elkaar te kunnen en tegelijk goed op mijn benen te blijven staan.

Vooral onze groep vind ik erg leuk. We zijn als team heel sterk en we motiveren elkaar. Onderling is het namelijk super gezellig. De coach van ons team, Lieanne Kamphuis, is ook erg gezellig. Ze is wel een beetje streng, maar vooral heel erg lief. Ze is zelfs een soort van grote zus waarbij je met je privé zaken altijd kan aankloppen.”

Wat is belangrijk bij Jazzdans?
“Genieten. Lieanne zegt altijd: ‘Als het fout gaat, dan gaat het maar fout. Zolang je maar genoten hebt, want fouten maken is menselijk.’ Dit zegt ze altijd tijdens de training of voor een wedstrijd.”

Heb je nog andere hobby’s?
“Naast de 6,5 uur dansen per week en school en huiswerk, heb ik weinig tijd voor andere hobby’s. Wel vind ik het leuk om thuis nog op muziek te dansen.”

Filmpjes op Facebookpagina
Caitlin wil de lezers van dit interview op de facebookpagina wijzen van Novimento (www.facebook.com/Novimento). “Op deze pagina staan nieuwtjes en filmpjes van enkele dansen van ons. Ook zijn er dit jaar nieuwe audities voor nieuwe groepen, deze oproepen staan ook op de facebookpagina. Mensen die namelijk van dansen houden en daarbij graag hun emotie in dans willen uiten, zouden zich moeten aanmelden bij ons. Ik weet zeker dat ze het leuk gaan vinden!”

 

Dit bericht in opdracht geschreven voor Zoetermeer Actief!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.