De vrolijke noot op de Mandelaburg

SteliaAltijd nieuwsgierig geweest naar het verhaal achter de accordeonist op de Mandelaburg? Waar komt hij vandaan? Verdient hij genoeg om rond te komen en hoe blijft hij altijd zo vrolijk? Zoetermeer Actief zocht het voor je uit.

Bijna iedereen die reist met het openbaar vervoer in Zoetermeer, komt wel eens met de trein of RandstadRail langs station Zoetermeer. De forenzen die deze brug zijn overgelopen, hebben ongetwijfeld zijn accordeon horen galmen door de glazen fietsbrug. Wie is deze vrolijke accordeonist op de Mandelabrug en waar komt hij vandaan?

Stelia Lacatus (35 jaar) speelt vier dagen per week accordeon op de Mandelabrug. Of het nu vriest of zonnig weer is, hij staat er. Om vijf uur ‘s morgens neemt hij de trein vanuit Den Haag naar Zoetermeer en staat dan klaar om forenzend Zoetermeer te begroeten met een glimlach en een vrolijk nummer. “Het is hard werken, maar het moet. Rekeningen moeten betaald worden”, legt Stelia uit.

Muziek in Roemenië
Van origine komt hij uit Roemenië en is naar Nederland gekomen om werk te zoeken; “altijd ben ik wel op zoek naar baantjes hier en daar.” Zijn tienerjaren heeft hij in Roemenië gewoond, daarna een aantal jaar in Polen, vervolgens in België en tot slot op verschillende locaties in Nederland. In totaal woont hij nu 6 á 7 jaar in Nederland.

In Roemenië is muziek een belangrijk onderdeel van de cultuur. Zo ook al generaties lang in zijn familie. “Van mijn vader heb ik geleerd accordeon te spelen en mijn vader weer van zijn vader enzovoort. Het is écht een familieding”, legt Stelia uit. Hij heeft niet alleen Roemeense nummers geleerd te spelen: “Ik speel voornamelijk universele nummers, zoals de tango of de wals. Eigenlijk alles!”

Stelia2Lange werkdagen
Momenteel woont hij in Den Haag met zijn zoon (14) en dochter (12). Inmiddels speelt hij al drie jaar op de Mandelabrug, om zijn brood te verdienen. Het zijn lange werkdagen waarbij de ene dag de inkomsten beter zijn dan de andere dag. Stelia, ziet het echter positief in: “Het is wel goed te doen. Ik verdien op een goede dag ongeveer €4 á €5 per uur. Maximaal €25 per dag””.

Leuke mensen in Zoetermeer
Voordat Stelia in Zoetermeer muziek speelde op de Mandelabrug, deed hij dit bij Den Haag Holland Spoor. Echter staat hij niet zomaar nu in Zoetermeer. Hij legt uit: “In Zoetermeer zijn er veel leuke mensen. Heel anders dan in Den Haag. Mensen komen hier altijd met mij praten en vragen of alles goed is.” Op de vraag hoe het kan dat hij altijd zo vrolijk is, haalt hij zijn schouders op en antwoord al glimlachend: “ik vind mensen gewoon leuk en ik geniet van muziek maken!”

 

Dit interview heb ik geschreven voor Zoetermeer Actief!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.