“Bewoners coachen en motiveren, daar krijg ik energie van!”

desiree 3
Desiree Ramdien begeleidt kinderactiviteiten bij het buurtforum van Leeuwenhoeklaan

Wat het beroep is van iemand, is vaak snel duidelijk. Maar wie is de persoon achter de functie en waarom is hij/zij zo geknipt voor deze functie? Deze maand leren we Desiree Ramdien van Stichting MOOI persoonlijker kennen en ze vertelt over haar passie in haar werk.

“Altijd wanneer ik over mijn werk praat, besef ik dat ik echt een leuke baan heb”, vertelt Desiree Ramdien met een glimlach op haar gezicht. Deze medewerkster van MOOI! (Maatschappelijke Ondersteuning van Omgeving en Individu) heeft een duo functie als Consulente Samenlevingsopbouw en Consulente Netwerkcoaching. Ze zet zich met haar werkzaamheden in voor het verbeteren van buurten binnen Zoetermeer en heeft dezelfde visie als haar werkgever: ‘Mensen – jong en oud – met elkaar verbinden’.

Desiree is sinds maart 2009 in dienst bij MOOI en zet zich tegenwoordig 24 uur van haar werkweek in als Consulente Samenlevingsopbouw, of zoals ze het zelf liever noemt: “Opbouwwerker. Zo noemen wij dit intern”. Daarnaast bekleed ze 12 uur per week de functie Consulente Netwerkcoaching. “In beide gevallen breng ik mensen met elkaar in contact en ben ik bezig met verbinden. Sterker nog, mijn hele loopbaan bestaat uit één grote verbinding”.

Opbouwwerker
Als ‘Opbouwwerker’ werkt Desiree met haar collega’s aan oplossingen voor de problematiek binnen Zoetermeerse wijken. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn rondom slechte sociale cohesie of jeugdoverlast. Desiree zit in een team met drie collega’s, welke weer zijn onderverdeeld in wijken. Zij gaat over Meerzicht en Centrum. “In het begin van het jaar maken we prestatieafspraken per wijk voor dat kalenderjaar. We stellen hierin vast wat er speelt en wat wij als welzorgorganisatie hier aan gaan doen”, legt de consulente uit.

desiree2Het team ontdekt wat er speelt door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met bewoners, maar ook via wijkagenten en wooncorporaties krijgen ze te horen wat er speelt. De organisatie werkt met twee begrippen; het buurtforum en de buurtafel. Desiree Ramdien: “Het buurforum draait om leuke activiteiten organiseren om zo de sociale cohesie te bevorderen. De buurttafel is gericht op het vinden van een mogelijke oplossing tussen de bewoners, door met ze in gesprek te gaan. In beide gevallen leggen wij meestal het contact met de bewoners.”

Bewoners onafhankelijk maken Het uiteindelijke doel van de consulentes is de bewoners leren hoe ze zaken zelf kunnen regelen. De consulente legt uit: “Wij leren bewoners bijvoorbeeld hoe ze zelf een burendag kunnen organiseren. Denk aan het maken van een begroting en het aanvragen van fondsen. We begeleiden ze ongeveer een jaar en daarna hopen we dat ze het zelf gaan doen. Wanneer je namelijk te veel gaat regelen, worden mensen al snel afhankelijk van je. Het liefst leer ik de bewoners om onafhankelijk te zijn.”

Vrijwilligers koppelen aan mantelzorgers
Als Consulente Netwerkcoach – het andere deel van haar duofunctie – coördineert Desiree het proces om vrijwillige coaches vanuit het VIP, te koppelen aan bijvoorbeeld een mantelzorger, chronische zieke of alleenstaande waarbij het sociale netwerk is weggevallen. De vrijwillige netwerkcoaches, welke zijn opgeleid en begeleid worden door een beroepskracht, ondersteunen deze mantelzorgers bij het versterken en uitbreiden van hun eigen netwerk. Desiree legt uit: “Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een goed sociaal netwerk te hebben, vooral bij mensen in kwetsbare situaties. Soms is het een drempel om weer mensen te ontmoeten. Echter is het juist zo belangrijk om terug te kunnen vallen op een kring van mensen in hun omgeving.”

Dankbaar
Volgens Desiree is het intensief werk, waarbij je goede communicatieve vaardigheden nodig hebt, evenals het hebben van inlevingsvermogen en het willen verbinden van mensen. Het is dan ook geen ‘9 tot 5 baan’. Ook ervaart de consulente het als heel dankbaar werk.

Bewoners die ongewild thuis zitten vanwege chronische pijn of werkloos zijn, hebben volgens de MOOI-medewerkster vaak het gevoel dat ze geen onderdeel van de samenleving meer zijn en vereenzamen hierdoor. Desiree: “In sommige gevallen krijgen deze mensen weer zin om dingen te ondernemen of gezellig bij de buurvrouw op visite gaan. Het feit dat mensen daardoor geactiveerd worden, dat geeft mij zoveel energie.”

Wat de MOOI medewerkster ook positieve energie geeft, is talenten ontdekken bij mensen. “Iedereen kan wel iets. De één kan koekjes bakken, de ander organiseren en de ander kan weer flyers ontwerpen of sponsors zoeken voor de burendag. Wij bundelen vervolgens die krachten en verbinden die talenten met elkaar om activiteiten te organiseren. Vaak denken mensen dat ze niets kunnen. Maar na een gesprek komt er altijd wel iets uit, alleen moeten ze wel écht willen,” legt ze uit.

 desiree 1Liefde voor MOOI
“Ik heb liefde voor de organisatie MOOI. Ik ga ook altijd met plezier naar mijn werk. Mocht ik uiteindelijk ergens anders terecht komen, dan blijft MOOI een speciaal plekje in mijn hart hebben.” De consulente heeft door het welzijnswerk en MOOI zichzelf kunnen ontwikkelen op vlakken waarvan ze niet wist dat ze het in haar had. Ze licht toe: “Tegen een grote groep bewoners praten, omgaan met personen die weerstand bieden en met een wijkwethouder in gesprek gaan. De kunst is om als kameleon te schakelen tussen de verschillende doelgroepen. Maar ook om écht te luisteren.”

 

Dit bericht is eerder gepubliceerd op Zoetermeer Actief!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.