“Al maanden niet meer buiten de deur geweest”

rolstoel
Vrijwilligster Dorien Makkink met deelneemster mw. Groeneheijde

De Rolstoel 4-daagse dit jaar was voor iedereen een groot feest. Eén van de reporters van Zoetermeer Actief liep de laatste avond mee als vrijwilliger. Mevrouw Groeneheijde (90) was heel blij met de hulp van de vrijwilligers: “Elke dag ben ik door iemand anders voortgeduwd en ik ben ze allemaal zo dankbaar!”

De negende editie van de Rolstoel 4-daagse zit bij vele mensen nog vers in het geheugen. Vrijwilligerscoördinator Gerda Neehoff: “Het was voor iedereen één groot feest”. Dit jaar waren er 347 deelnemers die zich lieten rijden en 435 vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

De vierdaagse was dit jaar van maandag 18 tot en met donderdag 21 mei. Elke dag werd er een andere route gelopen. De eerste drie dagen waren de routes ’s middags en de laatste dag was er een feestelijke slotavond. Bewoonster van de Morgenster mw. Groeneheijde (90): “Elke dag ben ik door iemand anders voortgeduwd en ik ben ze allemaal zo dankbaar!”

Poncho’s op maandag
Alle dagen was het – wat het weer betreft – goed te doen, behalve de maandag. Deze dag kwamen de poncho’s uit de tas. Toch bleken de meeste deelnemers zich daar niets vaan aan te trekken. Vrijwilligerscoördinator Gerda Neehoff vult aan: “Vergeet niet dat er deelnemers waren die al weken, misschien wel maanden, niet buiten zijn geweest.”

roelstoel 3Vanuit de locatie Morgenster (Nassaulaan 11) waren er 50 aanmeldingen, waarvan er uiteindelijk 48 de vierdaagse daadwerkelijk hebben gelopen. Voor mw. Groeneheijde – die ruim zeven jaar in het woonzorgcentrum de Morgenster woont – was dit jaar haar eerste Rolstoel 4-daagse. “Tot aan dit jaar had ik elk jaar afgeslagen, omdat ik het medebewoners ook gun. Ik hakte dit jaar de knoop door en meldde mij toch maar aan!”

Genieten
De Morgensterbewoonster heeft het alle vier de dagen erg naar haar zin gehad, al vond ze de ene dag leuker dan de ander: “Het meeste heb ik genoten van de lange routes door vooral het groen. Erg mooi was dat.”

Alle tien deelnemende locaties van Vierstroom en Palet Welzijn in Zoetermeer kwamen op de donderdagavond samen voor een muzikaal feestje, behalve Oosterheem. “Zij hadden hun eigen feestje”, legt Gerda Neehoff uit. Achteraf kregen de vrijwilligers van de 4-daagse bij de Morgenster een certificaat toegestuurd als bedankje. “Hulde aan alle vrijwilligers die dit weer mogelijk hebben gemaakt”, voegt Gerda toe.

Kwetsbare doelgroep
De Rolstoelvierdaagse is bedoeld voor mensen die bij langere afstanden afhankelijk zijn van een rolstoel. Deze kwetsbare doelgroep komt door hun grote afhankelijkheid niet vaak buiten. Bovendien komt eenzaamheid veel voor binnen deze doelgroep. De Rolstoelvierdaagse biedt deelnemers een kans om gedurende vier dagen onder begeleiding heerlijk buiten te zijn en te genieten van de omgeving, maar vooral ook te genieten van het samenzijn met andere mensen.

10e editie Rolstoelvierdaagsrolstoel 2
In 2016 zal de tiende editie van de Rolstoel 4-daagse plaats gaan vinden. Mw. Groeneheijde: “Als mijn gezondheid het toelaat, zou ik de tiende editie zeker niet willen missen!”

Lees hier ook het eerdere bericht over de rolstoel 4-daagse op Zoetermeer Actief en bekijk de foto’s van slotavond.

Dit bericht is eerder gepubliceerd op Zoetermeer Actief!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.